Home Plan Voorzieningen Wonen Parken Contact

4 juni 2019

Update ontwikkeling Brasserie De Schelp

Er leven verschillende vragen bij bewoners over de horecavoorziening in De Buitenplaats in Park 16Hoven. Bovendien worden foutieve berichten verspreid. In het bericht hieronder geven we u graag meer informatie.

Brasserie
De gemeente heeft geen instrumenten om te sturen op het type horeca. Bijvoorbeeld op de komst van een pannenkoekenhuis, een pizzeria, een theehuis, een tapasbar, een oosters restaurant, of iets dergelijks.
De ondernemer die door de projectontwikkelaar voor De Buitenplaats is geselecteerd, gaat in Park 16hoven een brasserie openen. Daarbij is het, zoals bij veel horecagelegenheden, mogelijk om van een separate zaal gebruik te maken, bijvoorbeeld voor verjaardagen, zakendiners, bruiloften e.d.

Horeca-categorie
Er kan wel gestuurd worden op horecacategorieën. Deze zijn vastgelegd in de horecagebiedsplannen per gebied.
De horeca in de Buitenplaats is opgenomen in de Horecagebiedsplannen Overschie 2015-2016 en 2017-2019. Voor de horeca in De Buitenplaats is aangegeven ”ontwikkelen tot maximaal categorie 3, met uitzondering van een aantal activiteiten.”
Een partycentrum, waar enkele bewoners voor vrezen, behoort noch tot deze categorie noch tot de plannen van de huidige ondernemer.

De zaak mag van zondag t/m donderdag open zijn tussen 7.00 en 1.00 uur. En op vrijdag en zaterdag van 7.00 tot 2.00 uur. Dat wil niet zeggen dat de zaak ook open móet zijn tijdens deze tijdstippen. Het terras mag op alle dagen tot 23.00 uur open zijn.

Geluid
Op het terras is geen versterkte muziek toegestaan. In het pand is achtergrondmuziek toegestaan en ook méér dan achtergrondmuziek. Indien een ondernemer binnen méér dan achtergrondmuziek ten gehore wil brengen, moet hij een akoestisch rapport aanleveren. Dat moet worden goedgekeurd door de DCMR. Uit dit rapport zal blijken hoeveel geluid geproduceerd mag worden zonder dat dit de daarvoor geldende normen van het geluid overschrijdt. Hieruit kan ook blijken dat extra isolatie van het pand vereist is. Dit alles is bedoeld om het woon- en leefklimaat van de bewoners in de directe omgeving te waarborgen.

Omvang
In het voorstel voor het nieuwe bestemmingsplan is de omvang van het horecapaviljoen maximaal 500 m2 bvo. Dat is nu, in het huidige bestemmingsplan, nog maximaal 750 m2.
De horecaondernemer heeft nu al een onderneming, in een andere gemeente.
Het gebouw is daar twee keer zo groot als in Park 16hoven en het buitenterrein van ruim 8000 m2 is meer dan tien keer zo groot als in Park 16Hoven. Beide vestigingen kunnen daarom niet zomaar met elkaar vergeleken worden.

Informatie
Wij houden u op de hoogte van de nadere concretisering van de plannen en verzoeken u bij vragen rechtstreeks contact met ons op te nemen via Park16hovenSO@rotterdam.nl

 

16 mei 2019

Nadere informatie over De Buitenplaats en de horeca

Omdat er wat onrust is ontstaan over de ontwikkeling van de horeca in De Buitenplaats, hieronder een korte toelichting op de totstandkoming van de plannen.

De horecavoorziening heeft vanaf de start van de planvorming van Park 16Hoven in de plannen gezeten. Op aandringen van bewoners en de gebiedscommissie is de gemeente sinds 2014 actief op zoek geweest naar een horecaondernemer. Dit bleek lastig, aangezien een goede horecaexploitant niet ook de expertise heeft om een gebouw te laten ontwikkelen. Er is in elk geval geen ondernemer gevonden die de uitdaging aan wilde gaan.

Begin 2017 heeft de gemeente Rotterdam  daarom besloten de ontwikkeling van de horecavoorziening mee te nemen in de tender voor de woongebouwen in De Buitenplaats.

Het voordeel hiervan is dat de realisatie van het gebouw opgepakt wordt door een professionele partij (een projectontwikkelaar), die ook het juiste netwerk kon aanboren om een goede exploitant te vinden. Bovendien konden ontwerpen van de woongebouwen en de horecavoorziening op die manier goed op elkaar afgestemd worden. Het resultaat is te zien in de eerste ontwerpen van De Kiezels en De Schelp.

In het eerste, nu nog vigerend bestemmingsplan, mocht de horecavoorziening tot maximaal 750 m2 groot worden. Projectteam Park 16Hoven heeft ingezet op een kleinere horeca, namelijk van 500 m2. Dat is ook in het voorstel voor het nieuwe bestemmingsplan gekomen.

Parkeren was in het eerste bestemmingsplan overal toegestaan in de bestemming groen, dus in het hele park. We hebben in het nieuwe bestemmingsplan de mogelijkheid tot parkeren in het park verkleind, maar wél expliciet aangegeven.

Omdat de parkeernormen voor Rotterdam in maart 2018 zijn veranderd, moet voldaan worden aan de actuele parkeernorm. Er zijn dus meer parkeerplaatsen nodig dan in 2006 gold.  De normen zijn aangepast op feitelijke ervaringen, dus bedoeld om overlast door een tekort aan parkeerplaatsen te voorkomen. We willen zoveel mogelijk voorkomen dat in de wijk geparkeerd wordt, of dat er wild geparkeerd gaat worden in het park.

In de horecagebiedsplannen van Overschie sinds 2015 is de toekomstige horeca in de Buitenplaats gecategoriseerd in niveau 3 (met enkele uitsluitingen). Eerdere plannen kenden een andere indeling, waarbij de categorie nog net iets zwaarder was.

Het bestemmingsplan en het horecagebiedsplan (beiden vastgestelde documenten) en daarnaast de Randvoorwaardennota Buitenplaats uit 2018, op de website te vinden onder het tabje Plan, waren de grondslag voor de selectieprocedure van de marktpartij voor De Buitenplaats.

Wij houden u op de hoogte van de nadere concretisering van de plannen.

 

25 maart 2019

De Kiezels en de Schelp winnende ontwerp voor De Buitenplaats

BVR Groep B.V. is winnaar geworden van de marktpartijselectie voor De Buitenplaats in Park 16Hoven. Drie bijzondere woongebouwen en een horecapaviljoen, ontworpen door wUrck architectuur, stedenbouw en landschap, gaan het park completeren tot een hedendaagse buitenplaats.
De gebouwvormen zijn uniek voor Rotterdam en voegen zelfs een nieuw woonmilieu toe aan de stad.

De Kiezels
Het Hoofdgebouw, de Bosvilla Noord en de Bosvilla Zuid vormen samen ‘De Kiezels’ en bieden ruimte aan 70 riante kwalitatief hoogstaande appartementen. De drie woongebouwen zijn familie van elkaar en vormen een moderne vertaling van de gekende buitenplaats. Alle woningen hebben door hun afgeronde vormen altijd een wijds uitzicht op hun omgeving en veel privacy. De buitenruimtes zijn ruim en lopen door langs de gehele woning met veel uitzicht rondom.

De Schelp
Het ontwerp van horecapaviljoen De Schelp is bijzonder en zeer onderscheidend. Er is gezocht naar interactie met het park en het water. Door het gebruik van transparante materialen wordt de omgeving als het ware naar binnen getrokken. Het ervaren en toegewijde horecakoppel Martin enNathalie van der Zee gaan de horeca exploiteren. Zij kiezen voor een authentieke en pure aanpak en vertalen dat onder andere door in het gebruik van lokale en ambachtelijke producten. De doelgroepen zijn breed, waarbij aandacht is voor gezinnen en families, de particuliere markt en de zakelijke markt. Het gezin van Martin en Nathalie van der Zee ademt horeca. ‘Het voelt voor ons niet als werken en we hebben er enorm veel plezier in’.

 

 

 

Vervolg planuitwerking
BVR Groep B.V. is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het ontwerp en de bouw van de appartementen en het horecapaviljoen. De komende periode wordt gewerkt aan het uitwerken van de eerste ontwerpen. Naar verwachting zal er medio 2020 gestart worden met de bouwwerkzaamheden en opent de Schelp in het voorjaar 2021 haar deuren, zodat u kunt genieten van deze unieke en gastvrije plek aan het water.

Meer informatie
Geïnteresseerd in een appartement? U kunt uw interesse kenbaar maken via info@bvrgroep.nl.

Voor meer informatie over het Park De Buitenplaats klik hier

 

Nieuwsarchief

8 juni 2021
Kavels Rietzoom

10 december 2020
Overzicht van alle speel- en beweegplekken

10 november 2020
Zoekt u een woning in Park 16Hoven?

15 oktober 2020
Nieuwsbrief 2e helft 2020

14 oktober 2020
Werkzaamheden Van der Duijn van Maasdamweg

1 april 2020
Uitspraak raad van State inzake bestemmingsplan

31 maart 2020
Behoud uw talud

30 maart 2020
9 villa’s op ‘De Driehoek’

meer >>