Home Plan Voorzieningen Wonen Parken Contact

16 juli 2021

Vergunningsvrij (ver)bouwen met Architect aan Zet

Architect aan Zet Park16Hoven


Op de foto: projectleiders Guus Enning en Salima Benaissa, wethouder Bas Kurvers, architect Nico van den Berg en ‘kwaliteitsborger’ en tevens gecertificeerd architect Lex Bruns

Het eerste project van Architect aan Zet is een feit: een woonvilla in Park Zestienhoven.
Vergunningsvrij bouwen of verbouwen kan sinds kort in Rotterdam. Wethouder Kurvers bezocht op 7 juli 2021 het eerste gerealiseerde project Architect aan Zet. In Park Zestienhoven wordt een woonvilla gebouwd zonder dat daar een vergunning voor is afgegeven. Dit kan omdat de architect een gecertificeerd Architect aan Zet architect is.

Architect aan Zet (AAZ) is een manier om het vergunningsvrij bouwen en verbouwen in Rotterdam mogelijk te maken. Het doel is om bouwinitiatieven sneller te realiseren. Het aanvragen van een vergunning is niet meer nodig als een gecertificeerd architect wordt ingeschakeld.

Hoe werkt Architect aan Zet
Je wilt een huis (ver)bouwen of een bouwwerk plaatsen. Op deze kaart zie je of jouw locatie in het groene gebied ligt en dus in aanmerking komt voor Architect aan Zet. Je kiest een gekwalificeerde architect uit de lijst. Wanneer je hebt besloten dat deze architect de opdracht gaat uitvoeren, meldt de architect de bouwactiviteit aan voor Architect aan Zet. Dit kan via de daarvoor pagina Melding Architect aan Zet. Je hoeft geen leges (kosten) te betalen. De gekwalificeerde architect krijgt de volledige opdracht. Dat betekent voor de gehele looptijd van het project: van planvorming tot en met de eindoplevering en dus het eindresultaat.

Voor welke bouwprojecten kan ik terecht bij Architect aan Zet
Het eerste project is een luxe vrijstaande woonvilla. Maar, ook als jij een kluswoning hebt, een tiny house wilt bouwen of dakkapellen, een serre of tuinhuis wilt plaatsen, kan je Architect aan Zet inschakelen. Houd er wel rekening mee dat het gaat om bouwprojecten die passen binnen het bestemmingsplan én die een laag ruimtelijk en bouwtechnisch risicoprofiel hebben zoals:

Staat jouw wens er niet bij? Neem dan contact op met de gemeente via architectaanzet@rotterdam.nl.

Architectenwinkel
Bij de architectenwinkel kun je terecht met vragen en ideeën over zelfbouw, verbouw, duurzaam en energiezuinig bouwen. De specialisten van de Architectenwinkel geven onafhankelijk advies over de verschillende mogelijkheden.

Meer informatie
Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Ga naar de website van de gemeente Rotterdam. Voor specifieke vragen kan je een mail sturen naar architectaanzet@rotterdam.nl.

Nieuwsarchief

8 juni 2021
Kavels Rietzoom

10 december 2020
Overzicht van alle speel- en beweegplekken

10 november 2020
Zoekt u een woning in Park 16Hoven?

15 oktober 2020
Nieuwsbrief 2e helft 2020

14 oktober 2020
Werkzaamheden Van der Duijn van Maasdamweg

1 april 2020
Uitspraak raad van State inzake bestemmingsplan

31 maart 2020
Behoud uw talud

30 maart 2020
9 villa’s op ‘De Driehoek’

meer >>